The Israelstreet Rosh Hashana News Trivia Quiz


UPDATE 10 am Israel time Monday:

No Palestinian terrorism reported overnight.

TODAY’S BLOG:

In the spirit of serving up something “sweet” on Rosh Hashana, your humble servant thought that he would engage you in a trivia quiz that covers news that you may or may not have heard or read about over the last two weeks. It is strongly suggested that you eat an apple with honey as you mull over the questions.

Question 1. During the past two weeks, there has been a much reportage here in Israel about the new memorial day created to honor the 850,000 Jewish refugees from Arab countries who have fled to Israel since 1948. A Jewish tombstone in a cemetery in Carthage, Tunisia contains a very interesting Jewish inscription that is dated:

A. 813 BCE: 2,825 years ago

B. 301 BCE: 2,313 years ago

C. 622 CE: 1,390 years ago

Question 2. The PLO/Palestinian Authority is once again in “dire financial straits” mainly because monies pledged by Arab countries have not been forthcoming.  However, it was announced two days ago that the European Union is ready to step in with a “donation” of 2 billion Euros to pay Palestinian “salaries”. How much “salary” money per year does the PLO/PA pay Palestinian terrorists in Israeli prisons who have been convicted of the murder of Israelis, and the families of Palestinian so-called “suicide bombers”?

A. $132,000,000 dollars /$11,000,000 per month

B. $48,000,000/$4,000,000 per month

C. It doesn’t pay “salaries” to terrorists or dead terrorists’ families

Question 3.  With all the talk about the threats from Iran, Hezbollah in Lebanon, Syria, and the Egyptian Sinai, interest has been renewed in Israel’s strategic parameters.  In order from highest to lowest, what are Israel’s three tallest mountains?

A. Mount Carmel, Mount Tabor, Mount Meron

B. Mount Ramon, Mount Carmel, Mount of Olives

C. Mount Hermon, Mount Meron, Mount Ramon

Question 4. This headline appeared on an Palestinian news site this week: “Zionist occupation threatens to cut off West Bank Palestine electricity”. What really happened is that the Israel Electric Corporation has threatened to initiate “blackouts” in the Palestinian controlled areas of Judea and Samaria until the PLO/PA coughs up the some 750 million shekels that it now owes for electricity. In the absence of payments from the PLO/PA, who is paying for Palestinian electricity?

A. Israeli consumers through a 3% increase in their electrical bills

B. The United States through a temporary US aid grant

C. Palestinian consumers through a 2% increase in their VAT tax

Question 5. Israeli nature organizations were thrilled this week when the IDF released film footage from one of its security cameras that showed four unexpected animals running wild in northern Samaria. What were they?

A. Weasels, jackals, an anteater, and a black bear

B. Wild boars, wolves, deer, and a black leopard

C. A lion, wild dogs, monkeys, and a black wild ass

Question 6. The last few months have been some of the hottest months on record in Israel (last night was extremely hot and humid for the Rosh Hashana meal!)What is the highest temperature ever recorded in Israel?

A. 54 C (129.2 F) at Tirat Tzvi on June 6, 1942

B. 51.5 C (124.7 F) at Eilat on August 22, 1981

C. 56 C (132.8 F)  at Dimona on July 31, 2012

Question 7. Each year over a million paper notes are placed in the cracks and crevices of the Western Wall of the Temple Mount. And each year just before Rosh Hashana, the Rabbi of the Wall has them all removed to make way for the coming year. What happens to the notes when they are removed?

A. They are blessed and then burned in a special ritual in front of the Wall.

B. They are blessed and then buried in the Jewish cemetery on the Mt. of Olives.

C. They are blessed and then held in a repository under the Wall itself.

Question 8. Speaking of the Wall, a major archaeological discovery under the Wall was announced last week. Several months ago, when a small portion of the ground in one of the tunnels caved in, archaeologists peering into the hole were surprised to discover:

A. an underground river running under the Temple Mount

B. a chamber full of priestly artifacts from the Second Temple period

C. a large “plastered” cistern room from the First Temple period

Question 9:  The Jerusalem Magistrate’s Court issued a ruling on Thursday concerning the large, “disputed” 4-story building in Hevron known as Beit Hashalom. In December 2008, 150 Jewish community members in Hevron were evicted by Israeli police based on a “Peace Now” petition that purported to show that the community members’ deed to the property was forged. According to the ruling:

A. The Peace Now petition was upheld, and all claim to the building by the Hevron Jewish community was declared null and void.

B. The Peace Now petition was thrown out, and the Court ruled that the Hevron Jewish community has legal ownership of the building.

C. The Court refused to make a decision and referred the case to the Israel Supreme Court.

Question 10. We all know about the barbaric Muslim mobs that have been rioting throughout the Muslim world burning American and Israeli flags over the last few days ostensibly because of a “false” portrayal of Mohammad in a youtube video trailer–including the allegation that he was as a pedophile. According to the Koran, how old was Mohammad’s favorite wife Aisha when she was married and the marriage was consummated?

A. Aisha was 6 years old when betrothed and 9 years old when the marriage was consummated.

B. Aisha was 9 years old when betrothed and 13 years old when the marriage was consummated.

C. Aisha was 13 years old when betrothed and 15 years old when the marriage was consummated.

For those of you who cannot wait for the answers and explanations tomorrow, here are just the answers today: 1. A , 2. A , 3. C , 4. A , 5. B , 6. A , 7. B , 8. C , 9. B , 10. A  

A daily feature of this blog is the recognition of those of you who support Israel by donating to this website. Today we are highlighting “Sarah” of “Atlanta, GA”:


  

Israelstreet is building a wall of Israeli flag support. To have your own Israeli flag, simply follow two steps:

Step 1: Click on the “Support Israel Street! Donate” button in the right hand column and submit your information.

Step 2: Send an email to israelstreet1948@gmail.com with the following information:

Your name (or location):

The donation that you made (for purposes of identifying you):

A. A donation of $10 puts your flag on this website for one month

B. A donation of $20 puts your flag on this website for two months

C. A donation of $30 puts your flag on this website for three months

D. A donation of $100 or more puts your flag on this website for a year

What you want on your flag :

This entry was posted in News and tagged 813 BCE, 850000, aisha, american, anteater, apple, arab countries, ayesha, beit hashalom, black bear, black leopard, blackouts, boars, carthage, chamber, cistern room, consummated, convicted, debt, deed, deer, dimona, dire financial straits, egyptian, eilat, electricity, european union, families, favorite wife, film footage, first temple, flags, forged, hebron, hevron, Hezbollah, highest temperature ever recorded in israel, honey, IDF, iran, Israel, Israeli, isreal, jackals, jerusalem magistrates court, Jewish, jewish cemetery, jimena, Lebanon, lion, major archaeological discovery, married, memorial day, mobs, mohammed, monkeys, mount carmel, mount hermon, mount meron, mount of olives, mount ramon, mount tabor, murder, muslim, news, northern, owes, Palestinian, palestinian authority, peace now, pedophile, plo, priestly artifacts, prison, quiz, rabbi of the wall, refugees, repository, salaries, Samaria, second temple, security, sinai, suicide bombers, sweet, Syria, temple mount, terrorism, tirat tzvi, tombstone, trivia, Tunisia, weasels, west bank, western wall, wild ass, wild dogs, wolves. Bookmark the permalink.

Comments are closed.