From Ashdod To Eilat: A Trivia Quiz


UPDATES: 8 am Israel time Sunday:

*A missile struck “somewhere” in northern Israel yesterday fired from either Lebanon or Syria. The missile has yet to be found though it triggered a massive alarm in the north.

*The death toll in Egypt has now reached 39 with the Muslim Brotherhood refusing to accept the dictate of the Egyptian military.

TODAY’S BLOG:

Your humble servant is headed to Eilat this morning, one of his three favorite cities in Israel (the other two being Ashdod and Jerusalem). So a few trivia questions for you.

1. Our trip today will take us from Ashdod to Eilat. How many kilometers (miles) will your humble servant drive?

The route today from Ashdod to Eilat.

The route today from Ashdod to Eilat.

A. 187 km (116 miles)

B. 246 km (152 miles)

C. 319 km (198 miles)

2. Looking at the above map, you see the anti-Israel bias of Google Maps. Typing in “distance from Ashdod to Eilat”, the map does not produce the name of Eilat at all–but instead “Aqaba”.

Amazingly, even typing “Eilat” into Google Maps, produces this map, denuded of all reference to Israel:

There is no Eilat on the Eilat map--only Taba, Egypt and Aqaba, Jordan.

There is no Eilat on the Eilat map–only Taba, Egypt and Aqaba, Jordan.

What is the total population of Eilat?

A. 39,000

B. 49,000

C. 59,000

3. Aside from Jordan and Egypt, what other country is visible to a person in Eilat?

A. Iraq

B. Yemen

C. Saudi Arabia

4. On the average, how many sunny days does Eilat have per year?

A. 315

B. 335

C. 360

5. What is the average rainfall in Eilat?

A. 9 millimeters (.35 inches )

B. 11 millimeters (.43 inches)

C. 28 millimeters (1.1 inches )

6. What is the name of the broad valley in which the long border between Jordan and Israel runs (all the way from the Dead Sea to the Red Sea)?

A. The Arava Valley

B. The Negev Valley

C. The Jordan Valley

7. The origin of the name “Eilat” is not actually known, but most linguists agree that it comes from the Hebrew name for a particular tree. Which tree?

A. The carob tree

B. The acacia tree

C. The pistachio tree

8. In which book of the Hebrew Bible is Eilat first mentioned?

A. Genesis

B. Exodus

C. Deuteronomy

9. How did Eilat become part of the modern state of Israel?

A. It was designated as part of the Jewish state in the 1947 UN Partition Plan.

B. It was captured by Israeli forces from Egypt in the 1956 war over the Suez Canal.

C. Israeli troops defeated the Jordanians and took control in 1967.

10. Back to ancient history, what have the Timna mines just north of Eilat been famed for producing since the time of Solomon and Sheba?

A. Gold

B. Silver

C. Copper

Bonus Question: What is the projected temperature in Eilat this afternoon and wind speed?

A. 99 degrees F. (37 C) with a 5 mph (8 kph) wind

B. 102 degrees F. (38.8 C) with a 12 mph (19 kph) wind

C. 107 degrees F. (41.66)  with a 20 mph (32 kph)  wind

Answers: 

1C; 2B; 3C; 4C; 5C; 6A; 7C; 8B; 9A; 10C; 11C

 

 

 

 

This entry was posted in News. Bookmark the permalink.

Comments are closed.